EDUKACIJA ZA PROGRAM ASANACIJE BUNARA

AutorGDCKVukovar

EDUKACIJA ZA PROGRAM ASANACIJE BUNARA

U organizaciji Odjela za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa u Vinkovcima je 15. i 16. listopada 2020. održana edukacija za program asanacije bunara na kojoj su uz predstavnike nacionalnog društva Hrvatskog Crvenog križa Mateu Brižić, Ivicu Usmijanija i Darka Šćurica, sudjelovali volonteri i profesionalci gradskih društava Hrvatskog Crvenog križa Slatina, Vukovar, Solin, Valpovo, Beli Manastir, Klanjec, Nova Gradiška, Donja Stubica, Donji Miholjac i Vinkovci.
Asanacija je definirana kao mjera zaštite i spašavanja koja se u svrhu smanjenja opasnosti po zdravlje ljudi i životinja provodi na područjima zahvaćenim katastrofama (prirodnim, tehničko-tehnološkim, ekološkim) ili ratnim djelovanjem, s ciljem sprečavanja nastajanja i širenja ljudskih, biljnih i životinjskih bolesti, osiguranja neophodnih sigurnosnih uvjeta i zaštite okoliša.
Asanacija bunara je mjera zaštite i spašavanja kojom se, uz primjenu odgovarajućih postupaka, uklanjanjem biološkog i mehaničkog otpada kao mogućeg izvora zaraze i onečišćenja vode, osposobljavaju izvori pitke vode za ljudsku uporabu i korištenje u domaćinstvima i poljoprivredi za druge namjene: namirenje stoke, navodnjavanje polja i slično.
Teoretski dio edukacije održali su Ivan Usmijani (povijest programa i standardni operativni postupci) i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić (asanacija bunara kao temelj zaštite okoliša i održivog razvoja, te osobna zaštitna sredstva), a praktični dio – asanaciju bunara na stvarnoj lokaciji, članovi vinkovačkog tima Darko Jurković i Matej Đuzalović, uz aktivno sudjelovanje svih polaznika edukacije.
Da bi gostima iz drugih dijelova Hrvatske približili bogatstvo kulturnog naslijeđa i turističku ponudu našega grada pobrinuli su se promidžbenim materijalima Turistička zajednica Grada Vinkovaca i Gradski muzej Vinkovci čiji je ravnatelj Hrvoje Vulić na upečatljiv način predstavio povijest, arheologiju i etnologiju Vinkovaca – najstarijeg naselja u Europi s kontinuitetom naseljenosti duljim od 8.200 godina.

O autoru

GDCKVukovar administrator

Napiši odgovor